Despre proiect

„ÎMPREUNĂ – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități”

Programul “Dezvoltare locala, reducerea saraciei si cresterea incluziunii romilor”, finantat prin Granturile SEE 2014-2021

Apel „Dezvoltare locală”

Aria de program – Aria 10 “Dezvoltare locală și reducerea sărăciei”

Buget

968.211,09 euro, rata grantului fiind de 100%, oferit de Norvegia, prin Granturile SEE

Durata implementarii

36 luni, incepand cu data de 01.02.2021.

Promotor

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Buzau

Partener

Fundația “Crucea Alb-Galbenă” Buzău

Obiectivul general al proiectului

Proiectul, prin obiectivele, activitățile și rezultatele sale, se încadrează în obiectivul general al apelului „Dezvoltare locală”, scopul proiectului fiind creșterea accesului persoanelor adulte cu dizabilități la servicii integrate, furnizate în acord cu nevoile individuale, într-o zonă în care aceste servicii sunt inexistente în prezent (aria de implementare a proiectului este formată din 4 UAT-uri din județul Buzău: Stîlpu, Merei, Pietroasele, Ulmeni).

Grupul tinta

Grupul țintă principal: persoane adulte, care dețin certificat valabil de încadrare în grad handicap și au domiciliul/rezideță în una din cele patru localități din aria de implementare a proiectului. 

Grupul țintă cuprinde două categorii de persoane adulte cu dizabilități: cele aflate în comunitate și cele care beneficiază de servicii de tip rezidențial în Centrul de recuperare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilitati Stilpu – unitate de asistenta sociala aflata in structura DGASPC Buzău.

Activitatile proiectului

Subactivitati :

  • Furnizare de servicii integrate în LMP și în centrul de zi-vor fi furnizate servicii de tip rezidențial în LMP (cazare, hrană,etc) și servicii/activitati integrate adaptate nevoilor individuale in centrul de zi, conform prevederilor Ord.82/2019.
  • Furnizare activități de socializare/abilitare– vor fi achiziționate servicii pentru organizare excursii în jud.Brașov, pentru căte 10 persoane din grupul țintă principal și 10 însoțitori. Vor putea beneficia de aceasta activitate persoane cu dizabilități cărora le sunt furnizate servicii în centrul de zi, la solicitarea acestora sau a reprezentantului legal.

Subactivitati:

  • Elaborare si multiplicare Ghid de bune practici in ingrijirea persoanelor adulte cu dizabilitati
  • Ghidul ce va fi elaborat de echipa de implementare va cupride sectiuni dedicate domeniului social, medical și vocational, cuprinzand de asemenea și cartografierea serviciilor socio-medicale existente la nivelul județului.
  • Diseminare Ghid de bune practici in comunitate – se va organiza cate o întalnire intre membri cu atributii specifice din echipa de implementare și actori relevanți din fiecare comunitate
  • Instruirea, informarea și consilierea a 120 de persoane din grupul țintă secundar 2 (membrii familiilor), subactivitate ce va fi derulata în scopul sprijinirii vietii independente a persoanelor adulte cu dizabilitati în comunitate.
  • Organizare cursuri de formare pentru un număr de 16 specialiști – cursuri de formare in domeniul asistentei sociale, consilierii vocationale si ocuparii pentru 16 specialisti.
  • Informarea și instruirea personalului de îngrijire și asistență din noile servicii-coordonatorul local și personalul desemnat in echipa din partea partenerului vor elabora materiale de instruire a intregului personal din noile servicii și va organiza la centrul de zi doua sesiuni de instruire in scopul prezentarii acestora

Subactivitati:

  • Organizare evenimente lansare/inaugurare/Ziua porților deschise/închidere proiect (4 evenimente: o conferință de presă privind semnarea contractului de finantare, lansarea proiectului, obiective; un eveniment inaugurare servicii sociale înfiintate în cadrul proiectului –organizat la începerea furnizarii serviciilor

Acesta va coordona acțiunile în cadrul proiectului, va colabora echipa de implementare atât de la nivelul DGASPC Buzau, cât si de la nivelul partenerilor, precum și cu prestatorii de servicii, pentru a asigura atingerea rezultatelor propuse și a obiectivelor.

Rolul partenerilor în proiect

DGASPC Buzău va implementa proiectul propus în parteneriat cu Fundația Crucea Alb-Galbenă – filiala Buzău, care se va implica în desfășurarea următoarelor actiuni: instruirea personalului de specialitate si a familiilor persoanelor cu dizabilitati cu privire la ingrijirea persoanelor cu dizabilitati; consiliere medicală; evaluarea nevoilor grupului tinta; participa la elaborarea unui Ghid de bune practici, care va cuprinde o sectiune dedicată îngrijirii la domiciliu a persoanelor cu dizabilitati, precum și o listă a serviciilor medicale ce pot fi accesate la nivelul judetului Buzău.

Sustenabilitatea proiectului

Dezvoltarea serviciilor sociale specializate propuse spre finantare prin proiect se vor realiza în cadrul unor structuri ce vor fi înființate și vor functiona în componența DGASPC Buzău. Din punct de vedere al infrastructurii, acestea vor continua să functioneze în cadrul D.G.A.S.P.C. Buzau minim 5 ani după finalizarea perioadei de implementare, susținerea financiară în perioada de sustenabilitate fiind asigurata prin bugetul instituției prin Consiliul Județean Buzău. În perioada de sustenabilitate serviciile specializate vor fi furnizate integral de către angajați ai DGASPC Buzău, instituție acreditată ca furnizor public de servicii sociale.
În perioada de sustenabilitate partenerul va putea asigura suport în evaluarea nevoilor persoanelor cu dizabilități care solicită furnizarea de servicii de recuperare/reabilitare în centrul de zi.

Proiectul beneficiaza de un grant in valoare de 968.211,09 euro, rata grantului fiind de 100%, oferit de Norvegia, prin Granturile SEE in cadrul Programului “Dezvoltare locala, reducerea saraciei si cresterea incluziunii romilor”, scopul proiectului fiind creșterea accesului persoanelor adulte cu dizabilități la servicii integrate, furnizate în acord cu nevoile individuale, într-o zonă în care aceste servicii sunt inexistente în prezent (aria de implementare a proiectului este formată din 4 UAT-uri din județul Buzău: Stîlpu, Merei, Pietroasele, Ulmeni).
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014 – 2021.
Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor.
Pentru informaţii oficiale despre Granturile Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro si http://www.frds.ro